söndag 1 mars 2015

Vinst hur och för vem

Nu har den privata delen av vår ekonomi nått såna höjder att bankerna slipper att betala ränta till oss sparare! Om vi fick ränta skulle deras överskott bli mycket mindre; de tjänar ju huvuddelen av sina pengar på att låna ut dyrt och låna in billigt. 
Om vi fick ränta skulle alltså resultatet bli sämre, och då skulle Ledningen för banken inte få så många miljoner i bonus.
Gud ske lov för Ledningen betalar vi också avgifter för att vara kunder hos bankerna; dessa kan de ju alltid falla tillbaka på (läs: höja) om bonusen hotas. 
Avgifterna är inte kattskit; de ökar resultatet (och bonusarna) rejält. Och utdelningen till ägarna är allt annat än kattskit. Fast kattskit är kanske vad det borde vara.
Byt bank, säger några. Problemet är att villkoren av någon anledning är i stort sett lika. Och de är inte så bra för en kund.
På t ex ICA får man en kupong med ett pengavärde beroende på hur mycket man handlat. Vi får hoppas att de inte följer bankerna; då skulle det stå minus på kupongen.
En banks huvuduppgift är väl att förvalta en sparares pengar, inte att tjäna en massa pengar på kundens/spararens bekostnad. Fan vet om en institution som en bank ska vara ”vinstdrivande” när det som genererar vinsten är att man pungslår sina sparare. Fundera på det! Gärna utan förutfattade meningar.    
Det är ju inte så längesen det kostade oss skattepengar för att flera banker inte skulle gå i konkurs för att de sköttes uselt.

För att travestera Shakespeare: Något är ruttet i Sverige

Inga kommentarer: