lördag 19 december 2015

Begravning med förhinder


Det hade varit begravning av Tim Grip på lördagen och det var söndagskväll då Jan Andersson kom in på Hotellets bakficka och satte sig vid bordet där Kocken Larsson satt, ensam med en öl och ett uppochnervänt glas.
”För Tim”, förklarade han glaset. ”Icke närvarande vänner, du vet.”
”Jag trodde vi skulle ses på begravningen, vi var inte många där”, sa Jan.
”Det trodde jag också, men det blev force majeure. Eller vad fan det heter.”
Och Kocken berättade:
Jag hade förstås tänkt gå på begravningen, men jag hade varken kostym eller vit skjorta, och så råkade jag träffa Willy Ballert här på Hotellet i torsdags och vi är ungefär lika stora och när jag sa att jag inte hade några kläder till begravningen sa han:
”Lugn bara Kocken, det ordnar Willy Ballert lätt som en plätt!”
Jag skulle få låna av honom, både kostym och skjorta, och vi bestämde att jag skulle komma hem till honom på fredag eftermiddag och prova och hämta kläderna.
”Fast prova är egentligen onödigt, du kan garanterat ha kostymen”, sa han.
För säkerhets skull provade jag i alla fall, och både kostymen och skjortan satt perfekt, och så sa jag: ”Du ska väl ha betalt för lånet”, och tog fram en hela Renat. Och, ja du känner ju Ballert; efter några groggar var brännvinet slut och då sa han: ”Du tror väl inte att jag sitter här naken en fredag!” och så tog han fram en hela Explorer.
Och hur det nu var; vodkan gick också åt, och jag måste ha drabbats av en smärre fylla för jag somnade till, och när jag vaknade var det mörkt och jag hörde Ballert och han sa: ”Ditt Svin!”
Jag tror han hade hämtat en granne för de var två som bar mig till ett badkar och en röst som jag inte kände igen sa: ”Fy fan, vad fanns det i hans mage!” Och så sa Ballert: ”Och kostymen är min och den lär jag inte kunna ha mer!”
I alla fall hade de fått ner mig i badkaret och någon, troligen Ballert, duschade mig och det luktade skit. Men på något sätt kom jag ur både kostym, skjorta, kalsonger och strumpor, och jag duschades ren. Jag kom upp ur badkaret och fick låna en badrock och Ballert sa: ”Fan tar dig om du skiter ner den här också!”
Hur det nu var, så kom jag hem och då var det redan lördag morgon och torghandlarna höll på att lägga upp varor när jag gick över torget. Jag sov hela lördagen och när jag vaknade var begravningen över för länge sen.
Så här sitter jag nu och det minsta jag kan göra är att hedra Tim med ett uppochnervänt glas. Och jag är skyldig Ballert en kostym och en vit skjorta. Plus kalsongerna och strumporna som jag lånade i går morse.
Nu vet du varför jag missade begravningen.
Jan fick in en öl och de skålade för Tim.





onsdag 16 december 2015

Novellen En polismans begravning

Polis Boman bodde en gång i Telegrafhuset, i B-ingången. Han var tjock och jovialisk och satte aldrig fast någon.
”Inga dumheter”, brukade han säga om till exempel ett gäng tonåringar hängde vid Valles korvkiosk. Han patrullerade oftast till fots och dök i regel upp på minigolfbanan vid Ån när han hade kvällspass. Oftast hade han en stekt med bröd i nypan. Valle sa att han åt tre stekta med bröd per pass.
Han följde alltid de bästa spelarna från bana till bana; det var Olle Slampen och Jocke Gomorron som delade banrekordet på 26 slag på de 18 hålen.
”Spela själv, Boman”, sa Slampen en gång.
”Det begriper du väl för fan att jag inte kan spela i tjänsten!” sa Boman.
Så gick han en sväng till kiosken på Storgatan och köpte två kokosbollar och en 200 grams Mjölkchoklad. Han åt kokosbollarna vid kiosken och gick tillbaka till golfbanan, mumsande på chokladkakan. När golfbanan stängde var hans pass slut och då sträckte han på sig och släppte sig. Den som äter mycket och rör sig lite blir ju lätt väderspänd och den åkomman drabbade ofta den 179 cm långe och 124 kilo tunge Polis Boman.
”Herre min gud”, sa Slampen, ”jämfört med den där stanken luktar det ju parfym från soptippen!”
Polis Boman flinade och släppte sig igen.
Arne Boman dog stilenligt; han föll med huvudet rätt i en väldig tårtbit vid förmiddagskaffet på polisstationen. Hjärtat hade gjort sitt.
”Min rygg är inte vidare stark, så jag orkar inte bära kistan”, skyndade sig den superlate polischefen Träff att säga. Han trodde att han som chef skulle bli aktuell som kistbärare, men han slapp; de brände Persson.
”Bara han inte exploderar”, sa Glad, andreman på stationen, ”så gasfylld som han alltid har varit. Fan vet om man vågar gå på begravningen!”
Alla på stationen gick i alla fall på begravningen; sex poliser i uniform och kontoristen Petra i svart dräkt. Det var nog tur att de var där, för utan dem hade det bara varit tre som följde Boman till den sista vilan Nu var det i alla fall tio.
”Åtminstone tvåsiffrigt”, sa Bomans gamle farsa Emil. ”Betydligt fler än jag väntade mig.”
De tre närmaste satt på bänken framför de sju från polisen och de pratade en hel del och inte direkt tyst.
”Bara han inte släpper sig”, sa Bomans morsa Greta, ”han var ju alltid så förfärligt gasig!”
”Klart som fan att han inte kan släppa sig när han är död!”, sa Emil Boman.
”Ska vi slå vad?”, sa nu Arne Bomans fru Eva, den tionde begravningsdeltagaren.
”Slå inte vad, Emil, man vet aldrig!” sa Greta Boman ängsligt. Livet hade lärt henne att vara rädd om pengar.
”Nej, det har du rätt i, Greta. Det törs fan gå in i ett så osäkert vad!”
Egentligen skulle det ha varit elva begravningsgäster, men Bomans son Jan-Olof spelade en viktig bridgeturnering och Emil Boman sa:
”Om Jan-Olof haft tid hade vi varit ett helt fotbollslag.”
”Men bridgeturneringen var ju inbokad sen månader tillbaka”, sa Eva Boman. ”Man kan ju inte strunta i en turnering hur som helst. Allra minst i bridge. Klas-Arne och Janne har ju spelat ihop i nästan 10 år!”
”Bara Arne inte släpper sig”, sa Greta Boman. ”Då skulle jag skämmas ihjäl mig!”
”Klart som fan att han inte släpper sig!” sa Emil Boman.
”Men du vågade inte slå vad!”
Just då kom prästen ut och hälsade och den högklassiga konversationen tog slut. Strax därpå började själva akten; prästen beskrev en förträfflig person och Greta Boman tittade sig förvirrat omkring, och sa:
”Men han skulle ju prata om Arne!”
Kvävda fniss hördes från andra bänk. Och efter akten fullbordades farsen då Eva Boman sa:
”Det skulle egentligen ha varit begravningskaffe nu, men Arne hade en sista önskan som handlade om begravningen.”
Sålunda stod tio personer och åt stekt med bröd vid Valles kiosk. När Eva skulle betala sa Korv-Valle:
”Låt mig få se herrskapet på korvarna. Det är det minsta jag kan göra för att hedra min bäste kund genom tiderna.”
Korv-Valle hade haft kiosken i 32 år.







söndag 13 december 2015

Kort Novell om att köpa ägg

Äggubben.

Varje torsdag stod han i trappan. Han sa aldrig ett ljud; höll bara fram en platta ägg, och Jans morsa hämtade pengar. Men på fredagen sa hon alltid:
”I fortsättningen köper jag äggen på Konsum. Äggubbens smakar ju fisk.”
På lördagen sa Jans farsa:
”Fan, äggen smakar fisk. Kommer de från Äggubben? Jag tror att den snåle fan ger hönsen mört!”
”Ja, jag ska då inte köpa hans fiskägg mer”, sa Jans morsa.

Men på torsdagen höll han fram en platta ägg, och Jans morsa hämtade pengar; hon klarade inte att säga nej. Han var som en orm som hypnotiserar ett byte. Han stod där i trappan i en grön överrock som han hade sommar som vinter och en brun stukad hatt, och han tittade henne stint i ögonen. Och som sagt; Jans morsa köpte hans fiskägg.
Men på fredagen trodde hon att hon kunde bestämma själv och sa:
”I fortsättningen köper jag äggen på Konsum. Äggubbens smakar ju fisk.”

I sju år åt de ägg som smakade fisk. Jävla mörtägg, tänkte Jan ibland, om han åtminstone gav hönsen abborre!
Så dog äggubben och Jans morsa köpte ägg på Konsum.
På lördagen sa Jans farsa:
”Fan, äggen smakar ju ingenting, ta fram lite Kalles Kaviar så det blir som vanligt!”





onsdag 9 december 2015

Tågresa i juletid

Okej, här är en kort novell om en julresa:

En gång på 50-talet, firade familjen Andersson jul hos släktingar i Arboga. De åkte för första och enda gången tåg tillsammans.
”Vi ska åke snälltåg sen”, glittrade Morsan när de klev på rälsbussen i Hallmansberg.
Hon hade hört att snäll kom från tyskans schnell och att det betydde fort och när de bytte tåg i Stan sa hon:
”Nu Jan och Ulf ä dä snälltåg resten utå vägen! Dä kommer å gå unnan fort!”
Men inte fan gick det fort och Farsan var måttligt imponerad. 
”Nog fan ä dä ett snällt tåg som stanner ve varenda förbannade mjölkpall”, sa han efter ett tjugotal stopp.
De kom fram i alla fall, även om Jan på senare år funderade på varför de bytte tåg i Tillberga, en bra bit norr om Arboga; de kom ju söderifrån. Men då undrade han inte; det var bara spännande att se exotiska orter som Kolbäck och Dingtuna.
Farsan hade köpt biljetterna av den rutinerade men lite nervöse - det måste sägas - järnvägstjänstemannen Kalle Jonsson.
”Jag går å köper biljettera, dä ä säkrast”, hade han sagt.
Kalle hade med flinka händer slagit i sina tjocka tabeller och Farsan hade fått en rejäl bunt biljetter. Kalle hade önskat honom God Jul och Trevlig Resa.
Julen gick. Jan var tomte. Uffe trodde ännu på tomten, men när Jan kom in sa han besviket: ”Jan.” Det var sista julen Uffe trodde på tomten. Sen var det hemresa.
”Fan vet hur vi åkte” sa Jan senare. ”Troligen är mitt minne av Krylbo fel, för det ligger ju lika långt norr om Arboga som Norsholm ligger söder om. Att jag nämner just Norsholm beror på att vi efter några timmars strapatser klev av där. Stationshuset var släckt och låst; inte en enda käft såg man till.”
”Ä du säker på att vi ska byte här, Sture?” sa Morsan när de stått i mörkret och frusit en stund.
”Dä står dä ju för fan på biljettera”, fräste Farsan och gick fram och ryckte i dörren till väntrummet igen. Men den var fortfarande låst
”Dä hade kanske vatt bättre å byte i Stan”, sa Morsan någon timma senare.
Jan och Uffe frös så de skakade nu. Farsan grymtade.
Så kom i alla fall en man och låste upp.
”Jag hörde att det stod folk här utanför”, sa han.
”Dä djävla tåget ä försenat”, sa Farsan.
”Vilket tåg?” sa mannen.
Farsan visade biljetterna.
”Det där tåget går bara på vardagar och idag är det visserligen onsdag, men det är ju annandagen, helgdag alltså.”
De satt och väntade i den iskalla väntsalen i tre timmar. Sen gick en rälsbuss till Hallmansberg. Några år senare la man ner sträckan.
”Inte en da för tidit”, sa Farsan.





måndag 7 december 2015

Noveller

Jaha, nu är jag klar med en novellsamling. Jag håller på att redigera och ser att berättelserna nog håller; de har ju legat till sig ett tag

I förordet citerar jag Slas. I "Den extra milen" skrev han:
"Att invandrare och flyktingar naggat av vårt välstånd är det väl ingen som på fullt allvar tror.
Att Sverige ensamt bär en flyktingbörda är det väl heller ingen som tror i en värld som ser ut som den gör just nu."

God Jul

onsdag 2 december 2015

Juldikt

Jag har inte skrivit på något år men nyss såg jag att det finns läsare kvar, så jag tar en liten juldikt.

Det är julkväll här i nord
Det syns ljus
i många hus
Granen grön
i stugan står
Utan lön
dock många går
Mycket mat
på många fat
Ingen mat
på andra fat
Det är julkväll här i nord