lördag 19 december 2015

Begravning med förhinder


Det hade varit begravning av Tim Grip på lördagen och det var söndagskväll då Jan Andersson kom in på Hotellets bakficka och satte sig vid bordet där Kocken Larsson satt, ensam med en öl och ett uppochnervänt glas.
”För Tim”, förklarade han glaset. ”Icke närvarande vänner, du vet.”
”Jag trodde vi skulle ses på begravningen, vi var inte många där”, sa Jan.
”Det trodde jag också, men det blev force majeure. Eller vad fan det heter.”
Och Kocken berättade:
Jag hade förstås tänkt gå på begravningen, men jag hade varken kostym eller vit skjorta, och så råkade jag träffa Willy Ballert här på Hotellet i torsdags och vi är ungefär lika stora och när jag sa att jag inte hade några kläder till begravningen sa han:
”Lugn bara Kocken, det ordnar Willy Ballert lätt som en plätt!”
Jag skulle få låna av honom, både kostym och skjorta, och vi bestämde att jag skulle komma hem till honom på fredag eftermiddag och prova och hämta kläderna.
”Fast prova är egentligen onödigt, du kan garanterat ha kostymen”, sa han.
För säkerhets skull provade jag i alla fall, och både kostymen och skjortan satt perfekt, och så sa jag: ”Du ska väl ha betalt för lånet”, och tog fram en hela Renat. Och, ja du känner ju Ballert; efter några groggar var brännvinet slut och då sa han: ”Du tror väl inte att jag sitter här naken en fredag!” och så tog han fram en hela Explorer.
Och hur det nu var; vodkan gick också åt, och jag måste ha drabbats av en smärre fylla för jag somnade till, och när jag vaknade var det mörkt och jag hörde Ballert och han sa: ”Ditt Svin!”
Jag tror han hade hämtat en granne för de var två som bar mig till ett badkar och en röst som jag inte kände igen sa: ”Fy fan, vad fanns det i hans mage!” Och så sa Ballert: ”Och kostymen är min och den lär jag inte kunna ha mer!”
I alla fall hade de fått ner mig i badkaret och någon, troligen Ballert, duschade mig och det luktade skit. Men på något sätt kom jag ur både kostym, skjorta, kalsonger och strumpor, och jag duschades ren. Jag kom upp ur badkaret och fick låna en badrock och Ballert sa: ”Fan tar dig om du skiter ner den här också!”
Hur det nu var, så kom jag hem och då var det redan lördag morgon och torghandlarna höll på att lägga upp varor när jag gick över torget. Jag sov hela lördagen och när jag vaknade var begravningen över för länge sen.
Så här sitter jag nu och det minsta jag kan göra är att hedra Tim med ett uppochnervänt glas. Och jag är skyldig Ballert en kostym och en vit skjorta. Plus kalsongerna och strumporna som jag lånade i går morse.
Nu vet du varför jag missade begravningen.
Jan fick in en öl och de skålade för Tim.





Inga kommentarer: