lördag 14 juli 2012

Tankar om idrott och pengar

Jag måste skriva ett par rader till idag. Det blir om sport. ÅFF slog AIK med 2-0. Jubel! Men tyvärr också nyheten att Sixten Jernberg är död. Han var en av våra största idrottsmän. Alla kategorier, förstås, eftersom han var längdåkare. Som 12-åring började han arbeta som smed; det var väl därför han kom att kallas Sme-Sixten. Sen blev det jobb i skogen. Det var så skidåkare försörjde sig på hans tid.
Sportnytt hade också en icke-nyhet, nämligen den här: det är en mellandag i Paris. Mellandagen innebar att det inte fanns ett dugg att rapportera om bollspelaren Zlatans eventuella övergång till ett Parislag. Det stod en reporter och berättade för oss att det inte fanns något att rapportera. Och igår stod samma reporter i Paris och rapporterade också då att det inte fanns något att rapportera.
Men i tidningen står att Zlatan och fransmännen inte är överens om lönen. Det påstås att Zlatan kräver 15 MILJONER EURO PER ÅR, men de snåla fransoserna vill bara betala 9! Med dagens kurs är 9 miljoner Euro 75-80 miljoner kronor, 15 är runt 130 miljoner kronor. Om detta är sant förstår jag att det inte fanns något avslut att rapportera; så långt från varann som parterna tycks stå. Så långt har nog aldrig löntagarna i Sverige stått från sin motpart.
Och jag kan inte låta bli att fundera på vad Sixten (4 OS-guld och 4 VM-guld) tjänade på skidåkningen.
Någon kanske säger att utvecklingen gått framåt. Men fan vet: 130 miljoner per år för att sparka boll!
Och jag undrar hur bollsparkarnas miljoner påverkar direktörernas bonusar.
I det perspektivet blir det lite lättare att stå ut med att SVT sänt en reporter till Paris. Och man kan ju hoppas att han också hade något konkret att göra.
Men det är klart att man undrar över nyhetsvärderingen.

Inga kommentarer: