måndag 21 juli 2014

Hett värre

Nog finns det en märklig syn på sommarvärme i till exempel nyhetssändningarna på TV. Igår sa en nyhetsuppläsare ”Passa på och njut” när en meterolog just sagt att de kunde bli över 30 grader hett de närmaste dagarna. Jag satt och kände att vad jag än ska göra i veckan, så inte är det njuta. Jag tål helt enkelt inte hög värme; jag mår dåligt när temperaturen passerar 25.
Det blir torrt också när temperaturen är för hög under lång tid. Och det varnas för värmeåskväder. Det är inte så bra med åska när det är kruttorrt ute. Och hur ska det gå med svampen? Den växer inte i torkan och värmen.
Men på väderrapporten på radio i morse hade man tänkt till och varnade för hög värme, precis som man varnar för storm och höga flöden.

Nu finns det platser på Jorden som drabbas riktigt hårt av höga temperaturer och inte bara höga flöden utan till och med svåra översvämningar. Bland annat Australien. Där hade man en skatt på koldioxid under 2 år, men nu har den nya regeringen beslutat att ta bort den.  Premiärministern heter Tony Abbott, ledare för Australiens Liberal Party. Han är ledare för ett land som är väldigt beroende av kolkraft, trots att förutsättningarna att utnyttja sol och vind borde vara goda. Det har sagts om honom att han kommer att bli ihågkommen som en av de mest kortsynta människor som någonsin haft titeln premiärministern.
Ledare som Abbott kommer nog att se till att vi får rejäla värmeböljor också framöver, ty det som sker i Australien påverkar också oss.

Vi bor ju på samma klot; det enda vi har.

Inga kommentarer: