tisdag 11 november 2014

Köra eller backa?

Jag minns att socialdemokraterna en gång i tiden hade en valslogan som löd ”Arbete åt alla”.  
Det har man inte längre. 
I stället säger man att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU om 6 år. Konkurrensen är inte mördande har man kanske tänkt. Till exempel går ju inte södra Europa som tåget. 
Nu kan man vitsa till det och säga att här i Sverige är det många tåg som inte går alls. Framför allt går de inte på vintern.
Den som tror att vi kan åstadkomma en hygglig framtid, borde kanske tänka att vi nu behöver göra ganska stora investeringar för att få uppleva denna hyggliga framtid. Inte minst på energiområdet; välstånd kräver ju energi.

Och nu är det billigt att satsa; en inte alltför djärv gissning är att lägre kostnader för arbetslösheten och högre skatteintäkter när människor arbetar, med råge betalar räntan nu när det är billigt att låna. Det blir säkert en slant över, så att man kan börja amortera om man vill. 
Men då bör man först tänka på att vi har en så låg statsskuld att det är obegripligt att det tjatas om en-procentmålet och att alla satsningar ska betalas krona-för-krona.
Om alla länder tror att det är rätt metod att spara nu, måste man ställa frågan: hur fan får man fart på hjulen om alla sparar? 
Tyskland verkar nu ha förstått att det är läge att investera dvs se framåt.
Vi i Sverige behöver satsa rejält på t ex solenergi (det blir lönsamt på sikt; den finns där utan att man behöver gräva efter den), bostäder, järnväg, skola, vård, omsorg. Och så vidare.
Ska man sänka arbetslösheten behöver man nog damma av gamle Keynes och satsa. Klimatsmart, förstås. 
Och slänga alla sparprofeter över bord. Det går fan inte att backa in i framtiden!

PS Idag 11 nov. på fm är det en himmel utan moln. Och solen värmer! DS

Inga kommentarer: