söndag 23 december 2012

God Jul

På TV visas en lång kö med människor som står utanför en kyrka där mat delas ut. Det är inte i ett fattigt land. Eller i något land som drabbats av de allt vanligare naturkatastroferna. Det är den 23 december, dan före dan, i Sverige, ett rikt land.
Och i TV-reportaget talar man om att majoriteten av svenskarna fått det bättre sen 2005, men att fattigdomen samtidigt ökat kraftigt. Mycket kraftigt. Av landets arbetslösa får var 3:e inte ihop till livets nödtorft! Och vi vet ju att antalet arbetslösa ökar. Trots 4 "jobbskatteavdrag". Eller kanske på grund av.
Ty den sänkta skatten för de redan arbetande har så vitt man kan se inte fått fler i arbete. Däremot har den självklart ökat klyftorna i landet. (På något sätt ska ju sänkningarna betalas.) Och i länder med stora klyftor frodas bland annat kriminalitet. Med mera. Det kanske är valtaktiskt riktigt att ge de flesta ett rejält fläskben i form av "jobbskatteavdrag". Men för den som försöker se längre än till nästa val är det mer än trist att beskåda eländet. För att tala klarspråk: man blir förbannad när ett så rikt land accepterar att människor inte kan äta sig mätta!
Och i radio igår sa statsministern att ett 5:e "jobbskatteavdrag" planeras. Till 2014; valåret. Och tanken sticker fram: är det för att rädda C och KD och därmed regeringen?
Någon har sagt att ett land bedöms efter hur det behandlar sina fattigaste.
God Jul, regeringen. Njut av julmaten.
 

2 kommentarer:

Ulf sa...

Hej Gardemar och god jul! Jag tillhör sedan några månader tillbaka din trogna läsarskara. Tyckte mig känna igen Hjalmar av den 29/11. Passar på att testa om det går att kommentera via telefonen det funkar av någon anledning inte i min dator. Fortsätt skriva!
Hälsningar Ulf Q

Unknown sa...

Jag skulle ha svarat långt tidigare, men först nu kom barnbarnet Malin förbi och visade sin inte helt tekniskt uppdaterade morfar hur man gör. Kul att höra av dig och att du fortfarande vet vad du ska läsa!