torsdag 6 december 2012

Mera om 740 Park Avenue


Igår skrev jag om 740 Park Avenue, där rika Manhattanfigurer som inte vill göra rätt för sig bor. I programmet fanns en gammal intervju med Ayn Rand (1905-82). Hon såg lite otäck ut. Och inte blev det mindre otäckt när hon öppnade munnen. Ayn Rand förespråkade extrema fördelningspolitiska idéer: avskaffande av alla former av beskattning och alla bidrag, total privatisering av allt som traditionellt betraktas som gemensamt. Inklusive staten. I intervjun frågade man om vägar och utan att tveka svarade hon att vägarna också borde privatiseras! Till och med i USA betraktades hennes idéer som ogenomförbara. För att uttrycka sig snällt.
Men nu har idéerna dammats av där borta. Mitt Romney utsåg en vice-president-kandidat som heter Paul Ryan. Han har tagit till sig en del av Ayn Rands idéer. Romney är väl körd i politiken, men inte Ryan. Han kommer nog att kämpa för att de rika lobbyisterna på nr 740 ska betala ännu mindre till det gemensamma.
Och nu kan jag bara inte hålla mig: en del av det gemensamma i Sverige går till drinkblandning!
Och i Sverige lär dessutom en partiledare ha rekommenderat Ayn Rands bok ”Och världen skälvde”. Man undrar om Annie Lööf log när hon rekommenderade eländet.

Inga kommentarer: