torsdag 5 december 2013

Buss

Idag åkte vi buss in till stan. Faktum är att jag inte varit vid Trädgårdstorget på flera år. Där var det mesta sig likt; bortsett från att ett antal butiker på St. Larsgatan bytt ägare och skepnad.
Å andra sidan är det en ständigt pågående förändring att butiker kommer och går inne i själva stan, eftersom vårt nya centrum tycks vara Tornby; på den en gång så fina jordbruksmarken.
Till Tornby tar man sig helst med bil och man kan parkera gratis. Och utbudet av varor är snarast större än inne i stan. Men det gäller förstås att ha tillgång till bil; bussar går det inte många per dag.

Till stan går det dock flera bussar: vi åkte buss 24 dit, gjorde vårt ärende (optikern) och tog buss 15 hem. Inne i bussen fanns en liten skylt från Östgötatrafiken med texten ”Åker du SNÅLSKJUTS på andra”.
Den riktade sig till alla som låter bli att betala. Det stod att om alla betalar, så blir det en bättre trafik. För alla. Jag antar att ni håller med. Åka snålskjuts på bussen är ju som att stjäla från vårt gemensamma.
Och det är ju inte särskilt hedervärt.
Eller har vårt rika samhälle skapat så många nyfattiga att allt fler inte klarar avgiften?
Det vore heller inte så hedervärt.

Inga kommentarer: