tisdag 5 augusti 2014

Lång och kort värme

Det har varit för hög värme och regnat för lite en tid: det betyder att det blivit för torrt här. (Förutom algerna som jag nyss skrev om)
Alltnog. Nu har Sverige drabbats av den värsta skogsbranden någonsin (i Västmanland), och här i Valdemarsviks kommun har vi haft 6 skogsbränder på en vecka! Och det är fortfarande kruttorrt och nya risker för åska. Och på andra håll har det regnat så mycket att det blivit översvämningar.
Nu har det ju varnats för sånt här några år. Då kan man göra på två sätt. Ta det på allvar och satsa på katastrofberedskap. Eller vägra tro att något ska drabba oss och göra som strutsen, köra huvudet i sanden. Eller tramsa om statsfinanserna. Om det nu är någon skillnad.
Ni har väl hört uttrycket: Har man tagit Fan i båten får man ro honom i land. Jag tror på den överväldigande majoritet forskare som säger att vi är skyldiga till klimatförändringen, och då är det förbanne mig vår skyldighet att lösa det problem vi orsakat!
Det finns nog inte sämre rikshushållning än att köra huvudet i sanden. Det är som att pinka på sig: det ger en kort värme.

Inga kommentarer: