fredag 13 februari 2015

Bergsäkert

Hörde på radio att regeringen ska tillsätta en utredning för att komma fram till om räntor på flera tusen % är ocker; det handlar alltså de s k SMS-lånen. Vad har vi för samhälle som behöver utreda en sån sak? Nog borde man vara bergsäker.
I stället borde man utreda hur vi ska befria oss från fossil energi, utan att bygga kärnkraft som är både dyr och farlig, och lämnar efter sig en massa avfall som man inte vet hur vi ska ta hand om. Där har man tydligen inte hittat något säkert berg.

Bergsäker är däremot de 4 storbankernas vinst. Det förstår man om man tittar på vilken ränta man får när man lånar ut pengar till dem, och vilken man betalar om man själv lånar. Skillnaden kallas räntenetto. Förra året tjänade de 4:s gäng 119,6 MILJARDER på det! Och på alla avgifter tjänade de 67,1 MILJARDER!
Ni har väl hört uttrycket ”Kunden har alltid rätt”? Det ekar tomt som i ett gruvhål där någon letat uran.
Bankledningarna som samhället tillåter tjäna pengar på det här enkla viset, blir ägarnas gullegrisar och får saftiga löner och bonusar. Och ägarna får sitt genom att besluta om rejäla utdelningar.
De kan bete sig så här svinaktigt för om banker börjar gå dåligt är staten där och städar. Då får vi som medborgare betala en gång till.
Det är nog det enda som är bergsäkert.

Inga kommentarer: