fredag 20 juni 2014

Att välja framtid


Här på landet tycker några att vi ska bygga ett tio kvadratmeter stort omklädningsrum vid vår badbrygga, med en dam – och en herravdelning och ett soldäck framför. Vi är inte mer än ca 30 hus på området. Det är därför ingen djärv gissning att detta överdimensionerade omklädningsrum kommer att bli sparsamt utnyttjat.
Nu ska sägas att vi byggde ett soldäck för ett antal år sedan, och att det också finns ett omklädningsrum (gammalt och originellt och kanske just därför värt att bevara).
Det behöver rustas upp. Det har stått där sen vi byggde badbryggan på 70-talet, men det har använts sparsamt eftersom behovet av omklädningsrum varit försumbart; vi har klätt om hemma eller i skydd av ett badlakan.
Ett alternativ i den pågående omröstningen är att renovera det befintliga omklädningsrummet. Det är här en fundering kring konsumtionssamhället dyker upp. Vårt slit- och slängbeteende är naturligtvis ohållbart när vi konsumerar ungefär 2 jordklot per år. I den s k västvärlden mellan 3 och 4. Man behöver inte vara Einstein för att förstå det.
Någon tänker kanske ”vad har ett omklädningsrum med Jorden att göra?” I det här fallet: renovera/reparera i ställer för slit och släng. Vi är numera i det läget att vi ständigt står inför det valet.

Kanske klarar sig det lilla befintliga omklädningsrummet från att stå under vatten när barnbarn och barnbarns barn ska bada om vi väljer rätt idag?

Inga kommentarer: