onsdag 22 januari 2014

Öron som trillar

Mycket ska man höra innan öronen trillar av. Men nyss höll de på att trilla av. Det var ett inslag om underhållet av våra järnvägar. Sosseledaren ville förstatliga det så att ett enda företag har hand om det. Skälet var enkelt; ingen människa som ser nyheter, lyssnar på nyheter eller läser en tidning kan ha undgått att underhållet inte fungerar. Att tåg spårar ur och att det närmast är ett under att inga allvarliga personskador, eller till och med dödsfall skett. Men Rapport lyckades hitta en kvinna som tydligen lyckats undgå att märka vad som sker. Hon heter Elmsäter-Svärdh och är, tro det eller ej, vårt lands kommunikationsminister. På fullt allvar säger hon att avregleringen av underhållet gjort att det är 20 miljarder billigare, OCH, håll i er nu, att det fungerat! Ett helt land kan konstatera att det är osant. Man undrar om människan överhuvudtaget vistats här de senaste månaderna.
Och så detta förfärliga: det är 20 miljarder billigare nu. Tacka fan att det blivit billigare; det blir inte så dyrt när man drar ner på det som borde kosta! För att få kommunikationerna att fungera. Vilket jag trodde var en kommunikationsministers uppgift.
Att jag skriver ”detta förfärliga” om hennes svar att det blivit billigare, beror förstås på att hon säger sig vara nöjd med ett underhåll som vi alla ser inte håller måttet. Men också på att hon tycks tro att vi är så inskränkta att vi i varje läge accepterar att utgifter minskar. (Men när det gäller att sänka skatter för rika och friska är hon med på – tåget)
Men en stilla fundering infinner sig: det blir nog inte så billigt att reparera allt som eftersatts när man "sparat".

  

Inga kommentarer: