tisdag 7 januari 2014

Tankar om en annan slags rörlighet


För inte så länge sedan hörde jag en s k expert på ekonomi säga att Margareth Thatcher räddat Englands ekonomi. Den som med någorlunda öppna ögon ser vilka konsekvenser denna räddning fått, kan nog tänkas utbrista: Gud bevare oss för en sådan räddning!  Men det skulle inte förvåna mig stort om den s k experten och hans systrar och (framför allt) bröder, snart säger att de nedskärningar som nu sker i England, är ett led i den räddning som inleddes av Thatcher.
 Så gott som alltid drabbar nedskärningar de som inte har så mycket. Och så gott som alltid får de som redan lever i överflöd (eller åtminstone har det gott ställt) ännu mer. Ronald Reagan påstås av en och annan ”expert” ha räddat USA:s ekonomi. Vilka som räddats ser man om man tittar på förmögenhetsfördelningen i landet. Den är en skam för mänskligheten.
Här i Europa har ett antal Storebröder tvingat några småbröder att föra en åtstramningspolitik som nog gjort rika knösar ännu rikare och fattiga satar ännu fattigare. För att travestera en nyligen aktuell saga av Tage Danielsson.
Skälet lär vara Finanskrisen. Jag hörde aldrig det ordet innan avregleringarna genomfördes på 80- och 90-talen, och kapital fick löpa fritt. Och löpte så fritt och otyglat att det löpte amok och skapade sån kris i det nu nästan helt otyglade ekonomiska systemet, att staterna ansåg sig tvungna att vräka in pengar i systemets blodomlopp, bankerna, för att rädda det.
Nu använder konservativa politiker ordet ”Finanskris” som om det vore något som bara hux-flux uppstått, och att vi för att komma tillrätta med denna kris måste ta från de fattiga och ge åt de rika. Om det är så har vi skapat ett system som inte är mycket att yvas över. Vi borde snarare skämmas.
Jag tror att världen behöver vara blandekonomisk, jag tror att det krävs tyglar för t ex kapitals rörlighet. Men idag är det människors rörlighet som hamnat i fokus. Ett av förslagen från den konservativa regeringen i EU-landet England är nu att de som jobbar i England (och, antar jag) betalar skatt, men kommer från t ex Sverige, inte ska få barnbidrag.
Det är ganska otäckt att människors rörlighet ifrågasätts så mycket, men pengars rörlighet kan ske tämligen tyst. Jag är rädd för att fokus ligger fel och att vi måste ändra det. Annars har nog ”Finanskriserna” kommit för att stanna.

Inga kommentarer: