torsdag 13 februari 2014

Att tjäna pengar lätt om man saknar skrupler

 Det tycks mig som om jobben inte räcker till riktigt. Varken i Sverige, Europa eller Världen. Och vi blir bara fler och fler på vårt klot Kanske fungerar det inte att vi jobbar 8 timmar? 
I Sverige hör jag politiker och ”experter” tala om att matchningen mellan arbetslösa och lediga jobb inte fungerar. Det har man ju hört ett tag. Problemet är nog att det finns fler arbetslösa än jobb.
Häromåret kom de marknadstroende på att om privata coacher matchade så skulle det bli bättre, och Arbetsförmedlingen fick i uppdrag att skicka sökande till de privata coacher som nu dök upp som svampar ur jorden.
Ett företag som lyckats särskilt bra är Personalstrategerna. Ja, inte med själva coachningen, förstås, men de båda ägarna har tjänat bra med pengar. På två (2) år har de fått ihop 50 miljoner (!) till de egna fickorna. De har haft ofta kritiserade aktiviteter i ofta undermåliga lokaler, och har bland annat på så sätt förvandlat gemensamma pengar till privata. Utan att behöva ta minsta risk.
Ja, vadå, skulle en sann marknadsliberal förmodligen säga: ett bolags uppgift är ju främst att tjäna pengar till aktieägarna. Det gör att man frågar sig om aktiebolag ska ha med gemensamma pengar att göra. Någonsin. Kanske ska de tjäna sina pengar på annat sätt än att förvandla våra skattepengar till sina privata.
Trots alla varningar har Arbetsförmedlingen inte agerat när det gäller Personalstrategerna, och om de skulle göra det nu spelar det nog mindre roll för ägarna: de har ju redan fått ihop 50 miljoner. Utbetalade av staten för att så många arbetslösa behöver coachas till jobb som inte finns. 
Det är näst intill otroligt. 
Kan ens Annie Lööf tycka att den här sörjan är en bra politik?  

Inga kommentarer: