torsdag 20 februari 2014

Om pengar

Om man tar färjan från Helsingborg till Helsingör kostar det förstås ett antal kronor, och det tycker nog de flesta av oss är helt okej. Vi betalar ju för tjänsten att åka över Sundet. Om vi däremot ror över i en liten båt är vi knappast benägna att betala: vi utför ju arbetet själva.
Men undantag finns. Varje månad betalar vi avgifter till bankerna för arbete som vi numera utför, men som bankerna förr utförde utan kostnad. För bankerna har utvecklingen framåt inte minst tack vare tekniken Men för den som inte har dator eller har svårt att hantera de kort som han eller hon betalar för, har den nog gått bakåt. Till exempel många äldre. Eftersom vi nu betalar för att utföra arbete som bankerna en gång gjorde gratis, behövs det inte så många bankkontor. Och inte så många anställda.
Jag vet att denna ”utveckling” leder till problem för många äldre. Kanske också för den före detta bankanställde som i värsta fall hamnar i någon av de faser, som en del tror är en lösning på problemet att jobben inte räcker åt alla.
Vet ni hur mycket bankerna tjänar på sina avgifter? Över 50 MILJARDER! Dessutom tjänar de ännu mera på att låntagare betalar långt mera i ränta, än den ränta som banken ger den lånar ut pengar till banken. (Ni kan ju titta på årsbeskedet: inlåningsräntan är ett dåligt skämt.)
Årets vinst för de fyra stora bankerna är över 90 miljarder. Man kan tycka att det vore på sin plats att tacka den som lånar ut pengar med att höja inlåningsräntan rejält. Men det gör ingen bank. I stället gör de samma bedömning och höjer utdelningen till aktieägarna.
Nog är det konstigt att ingen av de 4 stora tänkt på alla kunder som lånar dem pengar. Den som höjde inlåningsräntan skulle ju få ett fantastiskt konkurrensmedel. Men aktieägarna skulle nog svika.

Och det är förstås en viktigare grupp än sketna kunder. 

Inga kommentarer: