lördag 5 oktober 2013

Invandring förr och nu


I Sverige har nu utvecklingen kommit så långt att vi har fått ”gated communities” En ”gated community” ger bland annat jobb åt de vaktbolag som bevakar så att inga obehöriga kommer in i det luxuösa och för obehöriga stängda bostadsområdet. På så sätt är de en pusselbit i arbetslinjen som i övrigt tycks sakna en massa bitar.
I en ”gated community” måste man förstås ha en massa pengar för att ha råd att bo. Det får mig att tänka på EU:s murar mot omvärlden. Murarna har bl a lett till att människor i Afrika sålt allt de äger och gett sina sista pengar åt skrupulösa människosmugglare, som för att tjäna så mycket som möjligt överlastat de små båtar som ska korsa Medelhavet. Och ofta har båtarna kapsejsat och människor drunknat. Senast nu i veckan.
Skälet till att människorna är så desperata, är att chanserna att överleva i det egna landet är små. Men till EU invandrar man inte hur som helst; EU har ju blivit en ”gated community”.
För inte så länge sen var vi européer invandare i Afrika. Fast då kallade vi oss förstås inte invandrare, utan herrar, och vi delade utan skrupler upp kontinenten för det fanns en massa rikedomar och naturtillgångar att stjäla. För stal var precis vad Europa gjorde när man invandrade. Stal och mördade miljontals människor. Vi hade fått för oss att ett människoliv i Afrika inte hade samma värde som ett i Europa.
Och om ett land stjäl ett annat lands tillgångar, är det troligt att det ena landet blir rikt och det andra fattigt. Europa borde därför om det är någorlunda civiliserat börja betala av på sin gigantiska skuld: inte resa murar.
Men jag tror inte att det blir så. Bland annat för att fördomsfulla och historielösa krafter växer sig allt starkare i ett alltmer ojämlikt EU. Vilket tyvärr talar för en ljusare framtid för ”gated communities” än för moralen och humanismen.

Inga kommentarer: