tisdag 1 oktober 2013

Världens största ekonomi

USA är världens största ekonomi och dollarn världens troligen viktigaste valuta. De torde också ha flest miljardärer i världen. Men fattigdomen är också stor.
USA:s sjukvård kostar mycket pengar, men eftersom den till stor del är privat omfattar den inte alla och man måste ha råd med en privat försäkring för att få vård. Ibland till och med för att överleva.
Nu försöker Obama få USA att genomföra en sjukvårdsreform som naturligtvis gynnar de fattigaste i landet.
Problemet är Republikanerna; de har majoritet i den ena av kamrarna och kan obstruera presidentens beslut, och de tycks betrakta sociala, federala insatser som kommunism. Vilket ju är det värsta som finns i USA. Utom när det handlar om att göra affärer med kommuniststyrda Kina, förstås. Och naturligtvis för att använda statens pengar för att rädda det ekonomiska systemet, eftersom den lille rackaren verkligheten inte stämde med de nyliberala, teoretiska skrivbordsmodellerna. Staten stod risken och miljardärerna blev rikare.
I Sverige kostade det 450 miljarder att rädda bankerna; det är inte kattskit.
Nu står dock världens största ekonomi vid ett så kallat budgetstup. Idag skulle en budget antas för att inte statens brist på pengar skulle leda till permitteringar, men eftersom sjukvårdsreformen är ett krav från Obama, vägrade Republikanerna att godkänna budgeten.
Som europé har man svårt att begripa vad som händer; här har ju offentlig sjukvård varit en självklarhet i årtionden. I alla fall i de flesta länder. Och än så länge.
Men också här i Sverige finns det de som tror att USAs modell med privata sjukhus är bäst. Det är ju sant om man främst tänker på ägarna. För de allt flera fattiga i landet är det mer än tveksamt, eftersom det innebär att klockan vrids tillbaka flera decennier.
USA lär nu inte ha pengar att betala sina statsanställda från och med idag. Världens största ekonomi, alltså! Kanske borde miljardärerna betala en skatt värd namnet? Men de lobbar och kämpar emot, och lyckas slippa betala. Slippa betala skatt, alltså!
Nu lär politikerna i alla fall ha ett par veckor på sig att komma överens om en budget.
Men tänk om världens största ekonomi går i putten?

Inga kommentarer: