onsdag 25 september 2013

Bromsen

Vid årsskiftet sänks pensionen. Politikerna säger att det beror på att bromsen slår till.
Utan tvekan skulle det behöva bromsas både här och där. Bonusar och skenande löner för direktörer. Idrottsstjärnors fantasilöner. Utsläpp som hotar klimatet på grund av konsumtion av prylar och aktiviteter som vi tror är nödvändiga. Trots att vi ofta inte ens visste att vi behövde dem för bara några decennier sen. Om de ens fanns; behovet är inte sällan skapat av tillgången.
Man kan inte låta bli att undra om det bromsas på rätt ställe: pensionen är nämligen skrämmande låg för många.
När det gäller skattesänkningar för de friska som jobbar heltid finns till exempel ingen broms. De ska nu konsumera ännu mera prylar som ger utsläpp som hotar klimatet. Och så vidare.
Men eftersom mycket av det som konsumeras tillverkas under bedrövliga förhållanden i bland annat Asien, blir det nog inte många jobb här hemma. Men det blir förstås färre jobb i vården och skolan. Om nu någon fortfarande inte fattat att det finns ett samband.
Och kanske möter en och annan svensk turist de Asientillverkade varorna som är på väg till Sverige, när skattesänkningen gett honom eller henne pengar till en badresa till Thailand.
Men om jag förstod Göran Hägglund rätt ska bromsen för oss pensionärer inte gå i botten.
Han lägger en hundralapp under.

Inga kommentarer: