onsdag 11 september 2013

Pension

Återigen gjorde den svenska versionen av de fyras gäng ett TV-sänt besök i Verkligheten. Nu skulle man släppa en liten bit av höstbudgeten igen. Nu tänker jag inte på den stora ”satsningen” på arbetsmarknaden: att ta bort den kraftiga höjningen av A-kasseavgiften som de själva införde för några år sedan! Höjningen infördes för att skapa jobb, men det har den naturligtvis inte gjort. Däremot har antalet medlemmar i A-kassorna minskat med 400000, vilket kommunernas socialbudget lär märka. Det faktum att ersättningen från A-kassorna inte höjts på elva år spelar förstås också roll för allt fleras nyfattigdom.
Nej, det jag inte kan låta bli att tänka på är när den patetiske Göran Hägglund höll en predikan om hur fantastiskt det var att regeringen skulle sänka skatten för oss pensionärer med en hel 100-lapp. Men vår glädje grumlades när han i förbigående nämnde att 100-lappen NÄSTAN kompenserar oss för den SÄNKNING av pensionerna som drabbar oss nästa år! Samtidigt förbereds en 5:e skattesänkning för friska och inte sällan välsituerade.
Karln är socialminister, att han inte skäms!
Och om pensionerna: alliansen och sossarna gjorde en pensionsöverenskommelse och PPM infördes. Vi skulle själva kunna styra hur vår pension utvecklades, sas det. Sålunda skapades 800(!) fonder och vi fick frihet att välja helt fritt mellan dem. Äntligen fick alla valfrihet att styra sin pension!
Jag tror att nästan alla 800 fonderna har rådgivare och för råden tar man förstås en avgift, vilket givetvis minskar den framtida pensionen. Men rådgivningen ger ju en del jobb, förstås. Säkert minst 800. Har man tur kan det rentav ge bättre utdelning att gå till en rådgivare än att tro på en orangutang som via pilkastning spår hur aktiemarknaden ska utvecklas. Det är dock inte säkert; orangutangen brukar slå räknenissarna.
En sak till: om vi upptäckte att vi hade en fond med till exempel kol, uran, kemikalier och krigsvapen eller något annat ”nyttigt” och fonden går fantastiskt bra; hur skulle vi agera? Risken är förstås att vi får börsplaceringar som ideologi och struntar i vad för skit fonden innehåller. Och att det blir ännu tystare.
Nu har LO reagerat på eländet. Och tydligen sossarna. Men hur kunde de gå med på att det spelas om våra pensioner??

Inga kommentarer: