måndag 30 september 2013

Bra idé

Nyss hade radion ett program om miljökrisen. En ung flicka sa: ”Det som skrämmer mig är inte de som talar om miljöhotet. Det som skrämmer mig är folk som inte bryr sig.”
Det värsta är att de som bestämmer tillhör den grupp som inte bryr sig. Som lägger mängder av pengar på till exempel motorvägar typ Förbifart Stockholm så att bilismen ökar, i stället för att satsa på järnvägar och tåg så att tågen kommer i tid. Och att det blir billigt att åka tåg. Åtminstone billigare än det miljövidriga flyget.
Den unga flickan sa också att vi inte får dra oss för att prata miljöhot i alla sociala sammanhang. Hon kände det tydligen som vi alla gör ibland: hellre än att trampa på ömma tår deltar vi i tomt kallprat. Vi vet att det oftast är mera okej att berätta om en kväll på krogen än att prata om allas vår framtid. Att någon pratar om den fantastiska semestern i Thailand är också okej, men om man då påpekar att Thailand är politiskt tveksamt blir man suspekt. Till skillnad från semesterfiraren som tagit flyget dit fem gånger.
Den unga flickan i radion har slutat flyga. Hon såg ingen poäng i att flyga till Thailand och ligga på stranden och läsa en pocketbok som hon hellre kan läsa hemma. Så det finns hopp.
Och låt mig citera miljökämpen Johan Ehrenberg som (från borgerligt håll) får höra att det inte är lönsamt(!) att rädda världen.
Han svarar så här: Nej, det är sant att det inte är lönsamt att rädda världen – men det kanske är en bra idé ändå.

Inga kommentarer: