måndag 16 september 2013

Läst, men inte förstått?

När man vaknar för tidigt men inte vill gå upp och sitta och glo i mörkret, lyssnar man ibland på radion.
I morse rapporterade en ung manlig röst entusiastiskt att det var högtryck på resebyråerna. Som aldrig förr, sa han. Trots att klockan bara var halv fem läste han upp några SMS där nattvakna blivande semesterfirare entusiastiskt berättade om sina bokningar. Det var Thailand, Kanada och Hawaii. Långa resor med flyg, alltså.
Jag tänkte att jag hört att det lär vara på gång med ett flygbränsle som inte skitar ner så in i helvete. Jag låg i sängen och undrade när det kanske kommer, och tänkte sen att vissa saker tycks det inte vara så bråttom med. Trots att det numera är så bråttom med det mesta.
Det kom en nyhetssändning sen och jag fick reda på att det skulle bli en reallöneökning med 750 kr i år. Därtill kommer skattesänkning för de friska som har jobb. Omfördelningen från det gemensamma till privata plånböcker fortsätter.
Det kan förklara långresorna. Kanske förklarar det också varför skattesänkningarna inte gett fler jobb: pengarna spenderas i stor utsträckning på resande och utomlands. Det är naturligtvis bra att folk reser och lär mer om andra länder och kulturer. Om det nu är syftet.
Men de flesta av de många miljarder som det kostat att sänka skatten för främst välsituerade hade nog gjort större nytta för vårt land om de använts till nödvändiga jobb inom vård, skola och omsorg. (Eller låta pensionärer betala samma skatt som finansvalpar.)
Svenskarna har dock upptäckt att vårt gemensamma holkas ur mer och mer. Enligt en undersökning har en klar majoritet märkt att skola, vård och omsorg blivit sämre på bara några år. Och de är negativa till att våra skattepengar blir till vinster i välfärden. Vinster som knappt beskattas i så kallade skatteparadis.
Majoriteten av svenskarna verkar inte sätta egoismen i högsätet, utan kanske är beredda att ta hand om sin broder. Tyvärr har vi en socialminister, Göran Hägglund, och äldreminister, Maria Larsson, som säkert läst att man bör ta hand om sin broder, men inte tycks ha förstått det de läst.
Kvart i sju är det morgonandakt i P 1, men då är det ljust och jag har gått upp så jag lyssnar inte. Kanske handlar den om när Jesus kastade ut månglarna ur templet. Och kanske lyssnar ministrarna. Men jag undrar om de förstår.

Inga kommentarer: