söndag 15 september 2013

Budget

Jag tror det är på onsdag som höstbudgeten presenteras. Om det nu finns något kvar för finansministern att presentera.
De fyra korvgrillarna från Maramö har ju framträtt gång på gång och avslöjat det mesta som står i den. Vid det här laget är det mest patetiskt, och smått komiskt, att se dem. Det enda som kan ta upp konkurrensen är när regeringens kvinnliga ministrar stod uppställda vid Obamas flygplan för att ta adjö. Man undrar vem som kläckt den idén! 
Ni vet ju att jag vid ett av de fyras framträdanden såg Hägglund göra sitt bästa för att lura i oss att 100-lappen i skattesänkning är en stor satsning på oss pensionärer. (Fattar han inte att vi fattar att sänkningen är flera gånger större för till exempel honom; alla jobbavdragen alltså.)
I går lyste dock Hägglund med sin frånvaro, när regeringens förslag på höjd alkoholskatt presenterades. Jag varken såg eller hörde honom eller någon annan av korvbrännarna i alla fall.

Alltnog. Skatten på en flaska vin höjs med 2 kronor och för en burk öl med 40 öre. Det är allt tur att man inte dricker, för den som dricker en flaska vin i veckan får en skattehöjning med 8 kronor i månaden. Höjningen blir densamma för den som dricker 5 öl i veckan. För en pensionär som dricker så relativt måttligt betyder det med andra ord att Hägglunds hundring är naggad i kanten. Inte mycket, det medges, men med hänsyn till att pensionen SÄNKS nästa år är varje krona viktig för de flesta pensionärer.
Inte för alla; skillnaden mellan rika och fattiga ändras inte för att folk pensioneras.
Vad Hägglund inte sa när han försökte få oss att tro att 100-lappen var en 1000-lapp, var hur stor sänkningen av pensionen blir. Det förstår jag: dåliga nyheter platsar ju inte bland valfläsket.
Men det märker vi i januari 2014.
Valåret.

Inga kommentarer: