måndag 2 september 2013

Nyheter


 Jag har funderat en hel del på nyhetsvärdering på sista tiden.
Det har ju varit ganska mycket om pennalismen på riksinternatet Lundsberg i media. Och om en generaldirektör som naturligtvis inte skulle fått det jobbet: att vara tandläkare är nog inte rätt bakgrund om man ska vara chef för Arbetsförmedlingen.
Igår fanns dock en liten notis på SVT:s text-TV om en sak som borde värderats mycket högre än Lundsberg av media. Det handlade om kärnkraftverket Fukushima, som var förstanyhet i tidningar och TV-rutor i mars 2011. Två och ett halvt år sen. Tiden går fort och media hastar vidare till färska nyheter. Undantag är förstås Zlatan. Han behöver inte ha gjort ett dugg för att vara aktuell.
Nåväl. I notisen om Fukushima stod att det hade läckt 300 ton förgiftat vatten ur en container. Ur en enda container. Men det stod också att det finns cirka1000 (ett tusen!) stora containrar med förgiftat vatten på området! Det blir en djävla massa förgiftat vatten. De tekniker som vissa av oss tror ska lösa alla problem som med jämna mellanrum uppstår vid kärnkraftverk, har uppenbarligen inte klarat ut det här med vattnet på två och ett halvt år. För inte så länge sen hade man nog släppt ut det i Stilla Havet. Det är ju stort.
Och det är inte mer än 50 år sen som vi trodde att haven kunde svälja all skit.
50 år! Det är ju inte mycket.
Men vi har på den korta tiden börjat förstå att vi gett haven (och därmed oss själva) enorma skador. Och en undran om Fukushima dyker upp:
var fan ska de göra av allt vattnet?  

Inga kommentarer: