tisdag 20 maj 2014

I Wyoming

I den amerikanska delstaten Wyoming vägrar myndigheterna att ha läroböcker där det står att människan är orsak till klimatkrisen. Skäl: Wyomings ekonomi bygger på fossila bränslen. Ekonomin får återigen de styrande att sticka huvudet i sanden.
Wyoming är ett nedslående, men (tror jag tyvärr) typiskt exempel. Det finns kol i Wyoming, gas i Ryssland och olja i bland annat flera odemokratiska Arabstater och Norge. Det är pengar; och jag tror inte att de struntar i det som kortsiktigt kan ge inkomster.
Klimatpanelens tydliga rapport om att det inte går att fortsätta leva som om var dag är den sista, fick lite uppmärksamhet. Med betoning på lite; sen var det (bokstavligen) business as usual.

Utöver enskilda länder finns förstås de multinationella oljebolagen som har krav på sig att tjäna snabba pengar. De jobbar nu med att utvinna olja ur den sand som de har sina huvuden djupt i. Och de är förstås med i kampen om Arktis, där det finns olja under isen. Och snart är de där: under isen.
I en liten notis noteras att flera stora glaciärer i Antarktis är hotade. Och man funderar över alla som tror att vår räddning är tekniken. Själv är jag skeptisk mot tekniker: de kan börja med en symaskin och sluta med en atombomb. Bättre slut kan man allt tänka sig.
Och apropå is som driver: ni vet hur det gick för Titanic; skeppet som byggdes av proffs, medan Noahs Ark byggdes av amatörer.    
Så kan det gå.   

Inga kommentarer: