fredag 16 maj 2014

Vem tigger?


Nyss stod en kvinnlig (faktiskt) Sverigedemokrat i TV och sa att man borde förbjuda tiggeriet. Jag tycker nog att det vore bättre att förbjuda fattigdom, då skulle tiggeriet automatiskt försvinna.  Om man nu vill ha förbud.
Ett bättre sätt vore kanske att de mest välsituerade får betala skatt efter bärkraft, och att dessa skattekronor används för att skapa ett någorlunda rättvist samhälle. Om man tycker att det är bättre än att det är stora skillnader.
Att skapa stora skillnader var till exempel Margareth Thatchers grundidé. Otroligt nog finns det fortfarande folk som på allvar hävdar att hon räddade brittisk ekonomi. Trots att vi nu ser facit: nyfattigdom, sänkta ersättningar, hög permanent arbetslöshet och lägre löner. Märklig räddning.
Tyvärr har större delen av Europa på senare år gått på att räddningen vid ekonomiska kriser är att fattigt folk ska bli ännu fattigare och rika ännu rikare. Vad man byggt denna märkliga syn på kan för många förefalla oklart 1), men nu tycks bland annat flera ekonomer ha begripit att det kanske inte är så bra att göra fattiga fattigare. Därmed har också flera politiker plötsligt förstått att tänkesättet varit fel, och vi som kunde räkna ut med valfri kroppsdel att de hade fel, får väl säga: välkomna till verkligheten. Ett samhälle med stora skillnader är nog ingen betjänt av i det långa loppet.
Den kvinnliga Sverigedemokraten hade Thatcher som förebild. Rösta inte på henne!
En annan som har Thatcher som förebild är för resten Annie Lööf.

1) Rädda till varje pris bankerna och systemet var nog det budskap som vi dödliga inte fick reda på.  









2 kommentarer:

Anonym sa...

apropå det du säger undrar hur många miljarder vi lägger på vapen om samma miljarder lades på fattidom skulle det finnas några fattiga då? Skulle det finnas religonkrig då osså? Skulle vara spännande att se bara även om in tanke är naiv

Anonym sa...

En riktigt naiv tanke är att Sverige beslutat om en (1!) ubåt till för att försvara sig mot ryssen! Och när det gäller bl a JAS anför man motivet arbetstillfällen. = det militärindustriella komplexet. Plus alla mutor när man ska sälja skiten!
Nog skulle en klok värld använda pengarna bättre, och minska fattigdomen. F ö tror jag att en bov för ojämlikhet är nyliberalismen.