lördag 5 april 2014

Konkurrens in absurdum

När jag var yngre köpte man saker. Ibland hette det att man handlade. Framför gick man och handlade mat. (Tänk på det: man GICK och handlade. Idag har de flesta så långt till en matbutik att man ÅKER och handlar.)  
Numera har vi fått lära oss ordet upphandla. Det betyder inte sällan att till exempel en kommun köper en tjänst av den som har lägst anbud, det vill säga kan utföra tjänsten billigare än sina konkurrenter.
De som hittat på det här systemet inbillar sig att konkurrens är bra i alla lägen. Det är naivt. Eller ännu värre: cyniskt. 
Cyniska kan man i alla fall kalla de iskalla riskkapitalister som vinner en upphandling, och inte sällan gör det genom att dels dra ner på kvaliteten, dels hålla på med ekonomiska manipulationer. Naiva kan man om man vill vara snäll kalla de beställare som slukar betet.
Sug på den här (ni har säkert hört eländet): en ”entreprenör” med rötter i folkpartiet ger SMÅ BARN knäckebröd som mellanmål! Han tjänar multum via sitt företag.
Och i Linköping har portionerna minskat på samtliga förskolor och en 2-åring togs in på sjukhus och fick näringsdropp! 
I Corren intervjuades barn- och ungdomschefen. Han var inte bra. Han sa till exempel att de gjort en bra upphandling. Fan tro´t. Vem som vann upphandlingen framgick inte, men kommunen var knappast en vinnare. Inte heller 2-åringen som fick dropp. Det hade varit en bättre upphandling om det ingått att man skulle handla mat.

Finns det ingen politiker som kan säga ifrån: Nu får det vara slut på den här farsen med upphandling! Barnen på förskolorna måste för fan bli mätta! Det är långt viktigare än att det konkurreras där konkurrensen bara leder till att barn blir hungriga. 

Inga kommentarer: