fredag 4 april 2014

Risk?


Jag minns att Socialdemokratiska Ungdomsförbundet på 1970-talet hade en kampanj med ett klassfoto på små elever och texten Blir du lönsam, lille vän?
 Om jag minns rätt handlade den om att kapitalisterna tjänade väldigt mycket på den som arbetade i kapitalistens företag, och att den lille eleven bara skulle bli en produktionsfaktor i kapitalistens ögon. Jag tror att det också kunde handla om segregation. 
I många öron hade ordet kapitalist en dålig klang. I vänsterns öron därför att en kapitalist utnyttjade människor, i högerns öron för att det en företagare gjorde var att skapa jobb åt folk – inte utnyttja någon.
Så växte SSU:arna och ”slipades av”, som det hette, och ordet kapitalism tog plats i en malpåse, eftersom avslipningen fått de forna radikalerna att förstå att Gunnar Sträng nog hade rätt, när han på Aseas bolagsstämma lär ha sagt att det som är bra för Asea är bra för folket. 
En del påstår att Sträng också sagt att det som är bra för storfinansen är bra för folket. Det tror jag inte att han sa, men han förde en politik som krattade manegen för företagen, även om de som ägde mest gnällde högt över dåligt företagsklimat. Som det brukar vara, alltså
Idag, 40 år senare, har ordet kapitalist blivit vanligt igen. Riskkapitalist. 
Jag antar att det ska visa att dagens kapitalister tar risker som gårdagens kapitalister inte tog, fastän gårdagens kapitalister hävdade att de tjänade sina pengar för att de tog risker med dem. Det har man i alla fall fått höra från gårdagens kapitalister. 
Då skulle ordet riskkapitalist vara tårta-på-tårta. Dubbelrisk, alltså.
Men nu tar ju inte riskkapitalisterna nämnvärda risker, eftersom de kan ta skattepengar och göra dem till privata vinstpengar. Det tycks vara riskfritt. 
Den risk de löper är att folk kan bli förbannade för att deras skattepengar hamnar i riskkapitalisternas fickor, men den risken kan de säkert ta. Det är nog inte samvete som är deras ömma punkt

Det kanske är dags att plocka fram det gamla klasskortet igen. Med texten Är du lönsam, lille vän? 
Är i stället för blir, alltså. Det är ju dumt att ta risken och vänta, när det är riskfritt att skörda nu. Tänker kanske riskkapitalisten. 
(Finns det för resten något BB till salu för en billig penning; då kan ju riskkapitalisterna tjäna pengar på oss från  födseln! Utan risk.)

Inga kommentarer: