torsdag 3 april 2014

Mutor och konkurrens


Har ni också reagerat på uppgiften att de sparkade Teliacheferna får en satans massa miljoner i avgångsvederlag? För att de varit inblandade i en muthärva! Det anses tydligen vara värt miljoner numera. Nog har tillvaron blivit svårbegriplig. Allt tycks gå fort i alldeles fel riktning. Vi som en gång lärde oss att mutor var ohederligt, har svårt att förstå att de nu ger belöningar. 
Å andra sidan kanske just mutor och bestickning är en viktig beståndsdel om ett företag ska lyckas i den benhårda konkurrens som dagens globalisering innebär. (Senast i raden är svenska Ericsson) Det man då borde fundera på är om världen har råd med denna märkliga konkurrens. 
Tänk om den leder oss fel! Tänk om den lyckas skymma vår tids ödesfråga: den accelererande miljöförstöringen. Ska vi åstadkomma en framtid värd namnet är naturligtvis samarbete vad som krävs, inte idiotisk konkurrens.   
Men hur man ska stoppa det framrusande vidundret vete fan. Man vet att det är 90 storföretag som orsakar det mesta av klimatförändringen, men de är aktiva i en massa länder, och i vart och ett av dessa slåss man för jobben. 
De 90 har också oceaner med pengar och kan betala lobbyister. I till exempel Sverige jobbar flera f.d. ministrar av blå- och rödaktig kulör som lobbyister. Om någon av dem jobbar åt något av de 90 företagen vet jag inte, men det skulle inte förvåna mig. 
Få saker förvånar tyvärr numera. Om någon sagt att en f.d. sosseminister skulle få en miljon i löneökning hade nog inget trott på det. Men verkligheten överträffar dikten. 
Som pensionär får jag försöka glädja mig åt att den Hägglundska hundringen i skattesänkning mildrade sänkningen av pensionen. Något  
Nu fick inte förre Teliachefen ansvarsfrihet och det har talats om åtal. Hur blir det då med alla miljoner han fått? 
Ett hett tips är att det inte kommer att gå någon nöd på honom. Han behöver nog inte bekymra sig om den onödiga broms som våra pensioner utrustats med. 
Någon som sätter emot?


Inga kommentarer: