tisdag 25 mars 2014

Agitatorn vars tunga svek

Efteråt förstod inte agitatorn vad som hänt. Det hade börjat som vanligt: sen lördag, cykel till ett vägskäl, medlemsansökningar i en portfölj där bak. Sen hade lantarbetarna kommit; osäkra, rädda att godsherren eller någon av hans hantlangare skulle dyka upp.
Så hade agitatorn börjat tala, men tungan gick sin egen väg. Det blev inte som han talat hundratals gånger förut. För han pekade i den riktning där godset låg och den olydiga tungan sa: ”En gång ska Sverige vara så jämlikt att arbetarledare ska äga gods.”
Lantarbetarnas huvuden rörde sig. De tittade på varann, vad sa karln?
”De rika ska få goda råd av arbetarledare och betala rikligt för råden, precis som de idag betalar rikligt till experter från utlandet.”
”Vilka arbetarledare är det du talar om?”, vågade en lantarbetare fråga.
”Jag ser framför mig hur de lämnar sina taburetter och kliver ut i verkligheten och blir konsulter och får positioner i banker och företag, och därifrån leder striden mot kapitalet!”
”Är han riktigt klok”, viskade en lantarbetare.
”Tänk om han är utsänd av godsherren?” sa en annan.
”Och den störste av dem alla ska äga ett gods där ni får arbeta 40 timmar i veckan och även om han skämtar om avtalet ska det gälla!”
Då anföll lantarbetarna. Den här falske profeten skulle minsann få!

När agitatorn låg i diket med blått öga och med den punkterade cykeln över sig förbannade han sin tunga. Varifrån fick den alla dumheter? 

Inga kommentarer: