lördag 22 mars 2014

Statsministern och Jordens form

När Sverige hade besök av USA:s president stod statsministern bredvid presidenten och talade om att vi i Sverige haft tillväxt och samtidigt minskat utsläppen av koldioxid med 20 % på drygt 20 år. Obama log. Statsministern sträckte på sig. Han såg ut som om han löst gåtan om livets uppkomst. 
Men vi var många som tänkte att det han sa var ju inte sant. 
Sen var det en partiledardebatt i TV och det blev ett (kort) avsnitt om miljö, och han upprepade det han sagt när presidenten var här. Kontentan var att Sverige lyckats så bra att vi gjort vårt och kunde slå oss för bröstet. Någon riktig debatt om det osanna uttalandet blev det inte, för programledarna skyndade vidare till nästa ämne. Det går ju till så i dagens TV-debatter; snuttifieringen regerar och tidningarna ger betyg och huvudsaken är inte politiken, utan hur de "klarat sig". Den här gången "klarade sig" statsministern av att gong-gongen gick. (boxningsterm=rondslut)
Häromdagen kom Naturvårdsverket med en rapport som sa att Sverige tvärtom ÖKAT utsläppen med 15 %. Man räknade helt riktigt på KONSUMTIONEN och tog hänsyn till att det som konsumeras i Sverige produceras någon annanstans i världen, inte sällan i länder med låga löner och i fabriker som ger ifrån sig såväl koldioxid som andra ”godsaker”. 
Så transporteras prylarna till Sverige; det betyder förstås ytterligare utsläpp. Utsläppen ökar givetvis av att svenskarna flyger som aldrig förr. Till exempel för att bada i Siam.
Och nyligen läste jag att utsläppen för privat konsumtion är 4-5 gånger så stora som för offentlig konsumtion, t ex sjukvård och omsorg och utbildning; ett par områden som fått stå tillbaka när gemensamma pengar blivit privata på grund av alla s k jobbskatteavdrag, som ökat konsumtionen och resandet. 
Och därmed utsläppen.
Häromkvällen stod statsministern i TV och försökte bemöta Naturvårdsverkets rapport. Det gick inget vidare, hann muttrade något om att internationellt kan det finnas stöd för hans strutsåsikter. Man tycker att nu när regeringen backar på så många andra områden, borde man backa i klimatpolitiken och GÖRA något. Det är otroligt att vi har en statsminister som i en fråga som gäller vår framtid agerar MOT det vi idag vet. Ibland undrar jag om han tror att jorden är platt!


Inga kommentarer: